101 далматинець від Доді Сміт. Огляд новинки

101_1

Ми впевнені, що багато дітей по кілька разів дивилися екранізацію книги Доді Сміт «101 далматинець». Цю історію цікаво не тільки дивитися, а й читати! З книжки ви дізнаєтесь, що цуценята далматинців народжуються без плямок, а веселий гавкіт може когось дуже розлютити, що містер Любенький був фінансистом, а у злюки Лютелли чоловік був хутрових діл майстром. Чому книга має таку назву і звідки взялися інші далматинці? У вас є можливість відновити прогалини і прочитати цікаву книгу про пригоди маленьких цуценят, їх господарів і небезпечну героїню Лютеллу де Явіл. Ця історія має щасливий фінал, але про все по-порядку.

101_3

Доді Сміт (автор книжки) дуже любила тварин, а в її будинку постійно жили улюблені Далматинські доги Понго, а потім База і Фолі. Згодом, її будинок періодично наповнювався веселим писком и гавкітом маленьких цуценят. Ідея написати книгу «101 далматинець» прийшла Доді Сміт під час розмови зі своїм знайомим, який жартуючи сказав, що її собака чудово підходить для хутряної обробки пальто. Так народився негативний персонаж книги.

101_4

Кадр з мульфільму «101 далматинець»

Сюжет книги розгортається напередодні Різдвяних свят. У пари далматинцев Понго і Леді народжуються їхні перші цуценята. Наразі, це не видуманий факт — у авторки дійсно було 15 цуценят від База і Фолі. Але все стає жахливо, коли до подружжя Любеньких, у яких живуть далматинці, приїжджає в гості лиходійка Лютеллу де Явіл. Оскільки подружжя Любеньких відмовилися продати їй цуценят, вона зі своїми помічниками викрадає малих цуценяток. Любенькі діють швидко та віддають усі свої сили, щоб знайти малюків, але нічого не виходить. Тоді молоді батьки-далматинці самостійно виходять на слід запеклих негідників і рятують своїх діточок.

101_5

Доді Сміт була творчою натурою – писала п’єси і сценарії до фільмів, грала в театрі. Але справжню славу їй принесла історія про далматинців. Книгу надрукували в кінці 50-х років, а вже на початку 60-х студія Дісней зняла однойменний фільм «101 далматинець». Суть історії залишається одна – добро перемагає зло! Так тому і бути! Мультиплікатори зробили образи героїв незабутніми. Чудові ілюстрації тетяни Цюпки та адаптований переклад Наталії Ясіновської залишають теплі почуття и гарне враження від цієї книжки. Адже розповідь йде від імені Понго. Це дуже мило. Він впевнений, що люди — це їх домашні улюбленці, а зовсім не навпаки. Добре, що є такі дивовижні історії! Книгу «101 далматинець» можна перечитувати багато разів, а вона знову і знову буде буде виглядати трохи по-новому.

Приємного вам читання і затишних посиденьок з книгами!