Рецензія №2

Хочу поділитися своїми враженнями від прочитаної збірки оповідань про життя та пригоди дівчинки Лоли, яка є витвором фантазії відомої дитячої письменниці із Німеччини – Ізабель Абеді.

Ці оповідання були опубліковані в Україні в 2012 р. видавництвом “Ранок”. Одразу притягують погляд кольорові обкладинки з блискучими зірочками і малюнками сучасної дівчинки, та маленькими фрагментами, вочевидь, з ЇЇ історії. Хочеться дізнатися, про що саме в них йдеться, адже книг аж сім. Та коли я прочитала першу книгу, я зрозуміла, що вони частково із життя письменниці, частково із мого життя і із життя багатьох дівчаток мого віку.

З радісним передчуттям я чекала на вільний час, щоб із захопленням взяти в руки чергову книгу, і з головою поринути в наповнений пригодами, непередбачуваними подіями, дивовижний і водночас такий близький мені світ Лоли. Ізабель Абеді описує життя дівчинки мого віку, і ті ситуації і події, які з нею відбуваються, ті почуття і переживання дещо знайомі і мені. Тому було дуже цікаво дізнаватися про її думки і міркування з того чи іншого приводу. Я залюбки порівнювала їх зі своїми.

Ситуація із книги “Аплодисменти для Лоли”, коли найближча подруга Лоли – Фло, зрадила, як здавалось тоді Лолі, їх дружбу, надавши перевагу її неприятельці, одна із багатьох, яка була близькою мені за переживаннями. Лолі було дуже боляче, вона була сильно засмучена, тому гірко плакала. Та коли із Фло стався нещасний випадок, і дівчинка тимчасово опинилася на інвалідному візку, Лола не тільки забула образу, але й допомагала подрузі як могла.

У цих творах письменниця дає можливість мені, а також моїм одноліткам, ніби подивитись зі сторони на себе, на свої вчинки. Отже, читаючи історії Лолиного життя, багато чому можна навчитись: як краще чинити в різних ситуаціях, як не можна діяти, як потрібно ставитись до друзів, до тих, хто тебе любить, до неприятелів і до оточуючого тебе світу. У цих історіях дуже багато смішних і хвилюючих моментів. А ще мені сподобалося, що письменниця використовує сучасну, підліткову вимову окремих слів і виразів.

Оповідання читаються легко з глибоким захопленням і цікавістю. Залишаються чудові враження.

Вважаю за недолік – книжок лише сім, і вони дуже швидко прочиталися. Не хочеться прощатись із Лолою. Хочеться сказати їй – “До зустрічі в новій серії!”

Дякую, Ізабель!