Огляд книги “Мій дідусь був черешнею”

Mіy dіdus buv chereshneyu_1

Сьогодні мі хочемо вам розповісти про чудове видання відавництва “ВСЛ”, книгу, що захоплює з першої миті – “Мій дідусь був черешнею”. В книзі йдеться про маленького хлопчика Тоніно, який проживає в звичайній багатоповерхівці разом зі своїми батьками, а в квартирі по сусідству проживають його дідусь та бабуся разом з пришелепкуватим псом Флоппі. У Тоніно є ще дідусь та бабуся, що живуть у селі, і вони геть відрізняються від тих, що проживають у місті. Тоніно ще надто малий, щоб розуміти складнощі дорослого життя, але в нього є щось набагато цінніше — міцний зв’язок з дідусем Октавіано. Їх стосунки дуже зворушливі і лагідні. Тож, почнемо говорити про цю родинну історію, в якій розповідь йде від імені Тоніно.

Mіy dіdus buv chereshneyu_6

Авторкою ціїє книги є італійська письменниця Анжела Нанетті. За освітою вона журналіст-медійник. Але відомою вона стала завдяки таким щирим дитячим розповідям. Ця книга буде зрозуміла тим, хто хоча б одне літо жили в селі. Більшість людей, які мали такий досвід, коли батьки відвозили їх в село на канікули до бабусі, згадують цей час, як один з найкращих періодів у житті.

Mіy dіdus buv chereshneyu_2

Тоніно — це вигаданий персонаж, але ж і ми пам’ятаємо той час, коли дні були довжелезні, а ми бігали босоніж по лужах, мали таке безтурботне життя, залазили на дерево та падали з нього, ловили жуків та пасли гусей. В книзі все це так класно описано, що хочеться повернутися в дитинство ще раз. При цьому хлопчик Тоніно вперше переживає трагедію — він зустрічається зі смертю. Він вперше стикається з пізнанням світу, з дорослими формулюваннями та висловлюваннями, з бажаннями. Тобто, його дитяче розуміння світу зустрічається з дорослим розумінням, яке примушує по іншому переживати не тільки радісні події, а й складні моменти його життя.

Mіy dіdus buv chereshneyu_3

Чому книга називається “Мій дідусь був черешнею”?

Взагалі історія починаєтья з того, що коли народилася мама, дідусь подарував бабусі золоті сережки і саджанець черешні. Мама і черешня росли разом і це видно з фотографій сімейного альбому. І коли приходить біда, дорослі пояснюють Тоніно, що людина не вмирає, а перероджується в тваринку, в іншу людину, або ж перетворюється на дерево. Взагали, коли дорослі згадують про померлого, вони починають говорити з сумом та виглядають засмучено. Коли дідусь говорив про бабусю, він ніколи не виглядав сумним. Він говорив, що доки тебе хтось любить, померти неможливо.

Mіy dіdus buv chereshneyu_4

Читаючи цю книгу, треба прихопити паперові хустинки, бо в ній дуже багато такого, від чого сльози катяться самі собою. Родзинкою історії є гуска, яку можна назвати цілком самостійним персонажем. Чудова книга з фантастичними ілюстраціями розрахована на середній шкільний вік, але й дорослі прочитають цю книгу з чистим задоволенням.

Приємних та корисних вам покупок!

Сохранить

Сохранить